En una de les sessions de Gran Grup, hem reflexionat sobre el procés de composició escrita.
Tradicionalment, l'ensenyament de l'expressió escrita es centrava més en el resultat que no pas en el procés de composició. Els mestres no orientaven sistemàticament a l'alumne sobre com ho havia de fer sinó que senzillament li proposava temes per fer redaccions a casa i les corregia.
Avui dia, els experts i molts docents destaquen la necessitat que l'ensenyament de l'escriptura es faci a l'aula, de manera que el docent pugui intervenir durant el procés per guiar a l'alumne i ajudar-lo a resoldre problemes durant les tasques de composició.
Cal tenir present el context, la situació comunicativa que condiciona el text i les característiques del destinatari.
La informació del context i la dels coneixements guardats amb la memòria a llarg termini (temes, receptors, esquemes textuals, grafisme...) dirigiran el procés de composició.
El procés de producció té diferents etapes o parts:
La planificació organitza el pla guia sobre el que es pretén escriure i com es vol fer.
Hi intervenen diversos subprocessos com la generació d'idees (informacions que l'escriptor sap i posa en marxa per planificar el text), l'organització d'aquestes i els objectius en funció de la situació.
La redacció o textualització engloba les operacions de transformació de les idees en un text escrit que pugui entendre el lector. En aquest punt hi intervé, a més a més, l'ortografia, el lèxic, la morfologia... de manera que l'escriptor ha d'anar fent revisions i noves planificacions per anar millorant el text.
La revisió comporta anar llegunt el text i refent tot allò que sigui susceptible de millora. L'escriptor avalua el resultat de la fase anterior en funció dels objectius que s'havia proposat.
Comparteixo amb vosaltres aquest esquema:
No hay comentarios:
Publicar un comentario