miércoles, 30 de noviembre de 2011

Mapa d'aprenentatge sobre educat 2.0

A les últimes sessions de GITIC hem investigat el funcionament d'una nova aplicació web 2.0. Es tracta de Pearltrees, un servei gratuït i molt visual per emmagatzemar i compartir els teus marcadors o webs favorits. Cada pàgina que marquem la guarda com una perla que podem anar agrupant dins de perles més grans. Tot es mostrarà en forma d'arbre, expandint cada branca amb les seves perles. En fer clic a una d'elles veurem una previsualització de la pàgina. Pots arrossegar i recol·locar fàcilment les perles quan et convé. També pots connectar-te amb altres usuaris, veure el que ells han guardat i copiar alguna de les perles que ells han emmagatzemat si és del teu interès. D'altra banda pots compartir el teu arbre o les teves perles i inserir-lo en el teu blog com a continuació us mostro.


educat 2.0 in Marta Castells (mcastells11)

En aquest cas el meu pearltrees és sobre l'Educat 2.0, hi trobareu webs relacionades amb aquest projecte que ara us presento.

El Programa eduCAT 2.0 és un programa impulsat pel Departament d'Ensenyament per promoure l'ús dels instruments digitals en els processos d'ensenyament i aprenentatge. Respon a la voluntat de generalitzar l'ús de les tecnologies per a l'aprenentatge i el coneixement (TAC) a la totalitat dels centres del Servei d'Educació de Catalunya.
S'emmarca dins el projecte Escola 2.0 del Ministeri d'Educació.  La concreció catalana d'aquest projecte va néixer amb el nom eduCAT1x1 que contemplava l’ús personalitzat d’un ordinador portàtil per part de cada alumne i la transformació de les actuals aules en aules digitals.


L'eix principal del Programa eduCAT 2.0 és de caire pedagògic i persegueix l'objectiu que els alumnes adquireixin la competència digital i la competència d'aprendre a aprendre, per facilitar-los un aprenentatge més autònom i personalitzat.
Fer possible aquests objectius no és gens fàcil. Calen canvis en les metodologies docents i l'organització de les aules.

Actualment, vivim en el món de la informació i podem trobar a la xarxa webs amb dades i explicacions sobre qualsevol tema. El que realment és costós és seleccionar la informació, comparant el que trobem en diferents fonts i triant el més adequat i rellevant pels nostres objectius. A l'hora de fer el meu mapa d'aprenantatge sobre l'educat 2.0 vaig cercar pàgines de caire educatiu com l'XTEC o l'espai d'acompanyament i formació dels participants del projecte que gestiona el Departament d'Ensenyament. També vaig cercar al Twitter, ja que molts educadors comparteixen en aquesta xarxa informacions interessants sobre l'Educat 2.0.


En quant al Pearltrees, a més de les funcions interessants que abans he mencionat (guardar al núvol els teus favorits i compartir-los a la xarxa), m'ha semblat molt interessant la manera tan visual que té aquesta aplicació per organitzar la informació. És relativament fàcil d'utilitzar i, en conjunt, em sembla que és una eina molt interessant per incorporar-la al meu sac d'eines personal.
En aquest sac he inclòs últimament moltes aplicacions que crec que em seran molt útils a la meva vida estudiantil i professional. En un altre post que ben aviat podreu llegir, us faré arribar les meves reflexions i conclusions sobre el que he pogut aprendre en aquest semestre.

lunes, 28 de noviembre de 2011

Vols aprendre a programar? Prova SCRATCH!

Scratch és un entorn gràfic de programació en el que, d'una manera molt visual i divertida, podrem iniciar-nos de mica en mica en aquest món dels programadors. Va se desenvolupat per un grup d'investigadors del Lifelong Kindergarten Group del Laboratori de Medis del MIT, sota la direcció del Dr. Mitchel Resnick.

Segons els seus creadors va ser dissenyat com un mitjà d'expressió per ajudar a nens i joves a expressar les seves idees de manera creativa i desenvolupar alhora les seves habilitats i el pensament lògic.

Mira aquest vídeo per conèixer algunes de les possibilitats que ofereix.




El seu personatge principal és Scratch, un gat. Amb aquesta eina es poden fer jocs, animacions, històries interactives, música... tot allò que estigui a la imaginació dels que l'utilitzen.
A continuació pots consultar un tutorial molt complet per aprendre a instal·lar-ho i a començar a treballar amb ell.




Si vols investigar una mica més consulta la pàgina Scratch Català.



Una de les últimes sessions de GITIC la vam dedicar a explorar individualment l'Scratch. Us deixo la mostra que vaig crear.
M'ha semblat una opció molt interessant, amb moltes possibilitats i que de ben segur oferirà moltes opcions d'aprendre i divertir-se als nens siguin petits o grans. Considero que és una mostra clara de l'aprenentatge per assaig-error. Tot investigant, tot provant, vas avançant en el projecte que prèviament has pensat. Amb una planificació prèvia i la guia pel mestre pot suposar una veritable ocasió d'aprendre a aprendre.

viernes, 11 de noviembre de 2011

Llenguatge visual per conèixer-nos millor: QUI ETS TU?

Cada vegada el món visual pren més rellevança a la nostra societat. En el llenguatge publicitari, per exemple, a través d'imatges impactants, de metàfores fotogràfiques, s'intenta captar l'atenció del possible comprador.
Les imatges són molt útils per comunicar conceptes. Els elements d'una fotografia poden transmetre tan bé una idea com quan ho fas verbalment.

Aquest ha estat el recurs que a l'assignatura de COED hem utilitzat per fer una activitat destinada a què ens coneguem una mica més.
Establir relacions entre els membres d'un grup classe i més quan la majoria quasi no es coneixen, és molt important. Sobretot quan moltes de les tasques que es plantegen es fan en grup. Quan més ens coneixem i més confiança ens tinguem, millor serà el nostre treball.

Unir els dos aspectes citats abans en una exposició m'ha semblat molt interessant.  

Cadascú de nosaltres ha pensat en un company o companya de la classe, en la seva manera de ser o actuar i ha cercat una fotografia que pogués definir aquestes característiques.
També hem posat un peu de pàgina o frase curta que hi fes referència i completés la informació visual.
Un cop exposades les diferents imatges cada un de nosaltres mostrava el seu treball i explicava què volia expressar i per què.

Per últim hem fet una valoració en grup amb la intenció de reflexionar sobre els aspectes millorables tant en quant a la composició fotogràfica com a l'explicació oral.

Mireu la meva composició!

LA COMPOSICIÓ ESCRITA

En una de les sessions de Gran Grup, hem reflexionat sobre el procés de composició escrita.

Tradicionalment, l'ensenyament de l'expressió escrita es centrava més en el resultat que no pas en el procés de composició. Els mestres no orientaven sistemàticament a l'alumne sobre com ho havia de fer sinó que senzillament li proposava temes per fer redaccions a casa i les corregia.

Avui dia, els experts i molts docents destaquen la necessitat que l'ensenyament de l'escriptura es faci a l'aula, de manera que el docent pugui intervenir durant el procés per guiar a l'alumne i ajudar-lo a resoldre problemes durant les tasques de composició.

Cal tenir present el context, la situació comunicativa que condiciona el text i les característiques del destinatari.
La informació del context i la dels coneixements guardats amb la memòria a llarg termini (temes, receptors, esquemes textuals, grafisme...) dirigiran el procés de composició.

El procés de producció té diferents etapes o parts:

La planificació organitza el pla guia sobre el que es pretén escriure i com es vol fer.
Hi intervenen diversos subprocessos com la generació d'idees (informacions que l'escriptor sap i posa en marxa per planificar el text), l'organització d'aquestes i els objectius en funció de la situació.

La redacció o textualització engloba les operacions de transformació de les idees en un text escrit que pugui entendre el lector. En aquest punt hi intervé, a més a més, l'ortografia, el lèxic, la morfologia... de manera que l'escriptor ha d'anar fent revisions i noves planificacions per anar millorant el text.

La revisió comporta anar llegunt el text i refent tot allò que sigui susceptible de millora. L'escriptor avalua el resultat de la fase anterior en funció dels objectius que s'havia proposat.

Comparteixo amb vosaltres aquest esquema:




miércoles, 2 de noviembre de 2011

Per accedir des de qualsevol lloc als teus favorits


és la nova eina Web 2.0 que he descobert avui.

M'ha semblat molt útil ja que permet gestionar i accedir als teus favorits des de qualsevol ordinador amb accés a Internet.
Tenir localitzats els teus llocs preferits, ordenats i classificats amb etiquetes i poder compartir-los a la xarxa, és possible avui dia gràcies als gestors de marcadors socials.
Un d'ells és Mister Wong.

Si no el coneixes et recomano que consultis el següent tutorial:

I si encara vols més informació pots consultar un wiki molt complet punxant aquí.